Detoxifierea - semnificaţie

Cuvântul „detoxifiere” are două semnificaţii uzuale:

- Întreruperea utilizării de droguri sau alcool, care au dezvoltat o dependenţă;
- Procesul fiziologic (numit şi detoxifiere metabolică) reprezintă mecanismul de inactivare a deşeurilor (substanţe chimice, metale grele, hormoni, toxine) şi eliminarea lor din organism.

Căile principale de intrare a majorităţii toxinelor în organism sunt intestinul, pielea şi plămânii. Procesul fiziologic de detoxifiere reprezintă un proces complex, un proces vital, care implică mai multe organe și sisteme din organism.

De unde provin substanţele care intoxică organismul?

Pe tot parcursul vieţii, organismul uman este expus zilnic la o varietate de compuşi toxici proveniţi atât din mediul exterior (exogeni) cât şi produşi chiar de organism (endogeni).

Toxinele exogene (xenobiotice) - compuşi chimici, care sunt introduse în organism din afară, sunt străine organismului uman - sunt compuşi care provin din alimente (pesticide, ierbicide, îngrăşăminte, hormoni, chimicale, aditivi alimentari, metale grele), alcool, tutun, medicamente, compuşii chimici din aer (fum de ţigară, gaze de eșapament etc.), produse de curăţenie etc. Principalele clase de xenobiotice cu importanţă medicală sunt: medicamentele, compuşii din mediul înconjurător (bifenili policloruraţi, insecticide etc.), substanţele cancerigene.

Toxinele endogene sunt substanţe toxice create în organism şi pot proveni din toxinele intestinale (produse de bacterii, paraziţi şi drojdii) din hormoni, acizi biliari şi intermediari metabolici.

O civilizaţie suprachimizată

Pe piaţă există mai mult de 200.000 de chimicale. În fiecare an aproximativ 1.000 de substanţe noi sunt create şi introduse pe piaţă. Unele dintre aceste substanţe pot induce aberaţii (mutaţii) la nivelul ADN- ului. Ele se numesc mutagene şi multe sunt cancerigene, adică produc boala cea mai temută a civilizaţiei noastre, cancerul. Din acest motiv s-a pus pe plan mondial încă din 1972 problema testării genetice a substanţelor chimice nou sintetizate cu care omul vine în contact sub diverse forme. Totuşi, de atunci şi până azi, incidenţa cancerului creşte exponenţial de la an la an.

Efectele acumulării de toxine

Acumularea de toxine în organism duce la apariţia unor simptome precum: oboseală, dureri de cap, slăbiciune, dureri musculare sau articulare, sindromul colonului iritabil sau creşterea în greutate. Boli cum ar fi obezitatea, diabetul de tip II, sindromul metabolic, cancerul, infertilitatea, alergiile, afecţiunile neurologice (Parkinson, Alzheimer, probleme cognitive), bolile de inimă, bolile autoimmune, dezechilibrele hormonale sunt corelate cu imposibilitatea neutralizării corecte şi a eliminării toxinelor din organism.

Linus Pauling, renumit biochimist american și câștigător a două premii Nobel, a demonstrat prin vaste studii biochimice, faptul că aproximativ 90% dintre bolile și afecţiunile organismului uman sunt atribuite unui exces de metale grele, toxine, substanţe chimice toxice, care provoacă în corpul uman dezechilibre grave și deficienţe de minerale şi oligoelemente. Organismul uman nu are resurse de auto-regenerare dacă este hrănit cu chimicale. Substanţele chimice toxice sunt interpretate ca fiind proteine străine, care nu servesc altui scop decât sporirii acidităţii ţesuturilor provocând tulburări grave și o reacţie imunitară inflamatoare constantă.

Cercetătorii estimează că un adult poate acumula în timpul vieţii peste 700 tipuri de toxine şi chimicale, dintre acestea circa 100 fiind stocate în celulele adipoase. Cu cât o persoană este mai grasă cu atât este mai mare nivelul toxinelor din organism. Cercetătorii au găsit stocate în ţesutul adipos al persoanelor obeze metaboliţi, bacterii, dar şi chimicale provenite din medicamente, alcool, insecticide, pesticide, poluanţi, contaminanţi şi aditivi alimentari. Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului a anunţat că în proporţie de aproape 90% cancerul este determinat de factorii externi (exogeni). În organismul nou-născuţilor pot exista peste 200 de toxine şi chimicale (preluate prin cordonul ombilical din organismul mamei).

Din acest motiv, detoxifierea este esenţială în procesul de eliminare a acestor contaminanţi din organismul uman.